OZON (O3) – inaczej Tritlen – jest jedną z naturalnie występujących odmian tlenu, która składa się z trójatomowych cząsteczek. Nazwa tego gazu w języku starogreckim oznacza pachnący, co doskonale odzwierciedla jego właściwości i specyficzną, świeżą woń. W warunkach naturalnych OZON jest niebieskim gazem cięższym od powietrza i powstaje w czasie wyładowań elektrycznych (piorunów) towarzyszących burzom, a także w górnych warstwach atmosfery pod wpływem promieniowania UV.
Ze względu na swoją budowę, OZON jest silnym utleniaczem i bardzo łatwo reaguje z innymi substancjami, przez co nazywany jest potocznie aktywnym tlenem. Wiązanie chemiczne dodatkowego atomu tlenu jest bardzo niestabilne co powoduje, że szybko przekształca się on w początkową formę czyli TLEN (O2). Uwolniony trzeci atom tlenu wchodzi w reakcję ze wszystkimi cząsteczkami w pobliżu, powodując ich gwałtowne utlenianie. Z tego względu jego właściwości są wykorzystywane do odświeżania oraz usuwania niechcianych zapachów, substancji i organizmów. Obecnie OZON jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym i przetwórczym, a także w miejscach bytowania człowieka (domy, samochody, biura, szpitale, itp.) do dezynfekcji, dezynsekcji a także deratyzacji. Jego działanie bakteriobójcze jest nawet 50 razy skuteczniejsze i do 3000 razy szybsze niż chloru, a produktem ubocznym procesu ozonowania jest tylko czysty tlen. Oznacza to, że w przeciwieństwie do metod chemicznych, OZONOWANIE jest nie tylko o wiele bardziej skuteczne, ale i zdrowsze oraz ekologiczne.